Als mantelzorger heb je meerdere petten op. Je bent bv. verzorger, klusjesman, chauffeur en boekhouder. Je kunt de zorg voor een ander lang volhouden, je laat je familielid, vriend of buurvrouw die jouw hulp zo hard nodig heeft natuurlijk niet in de steek! Jouw tomeloze en belangeloze inzet voor je naaste is van onschatbare waarde!
Net zoals bomen zich buigen en aanpassen aan de kracht van de wind, zo pas jij je als vanzelfsprekend aan aan de veranderende vragen en omstandigheden van je dierbare die zorg nodig heeft.
Je bent flexibel en bereid om jouw eigen schema’s en plannen te wijzigen, je eigen grenzen te verleggen en jouw eigen behoeften opzij te zetten om de zorg te kunnen blijven bieden die nodig is.
Maar ben je ervan bewust dat al die (soms jarenlange) veerkracht op den duur z’n tol kan gaan eisen. Aan rust en vrije tijd voor jezelf kom je nauwelijks meer toe en je merkt dat je vaak moe, gespannen of snel geïrriteerd bent. Overbelasting ligt op de loer….. Blijf niet te lang met dit zware gevoel rondlopen, maar zoek op tijd hulp; voor jezelf dit keer!
Je staat er niet alleen voor
De huisarts kan een eerste goede stap zijn om te praten over de belasting en stress die je als mantelzorger ervaart. Naast het geven van advies, kan hij je doorverwijzen naar bv. mantelzorgsteunpunten of thuiszorgorganisaties die specifieke ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Zij kunnen jouw belasting als mantelzorger verminderen door taken zoals persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en medicatiebeheer overnemen.
Het delen van zorgen en het vragen om hulp aan familieleden en vrienden kan ook een waardevolle bron van ondersteuning zijn.
Kijk ook eens online, hier zijn diverse websites, forums, blogs etc. te vinden met informatie, steun en advies voor mantelzorgers.
Of ga de natuur in; bewegen in de natuur is op zich al ontspannend en een Time Out voor jezelf. Juist jij als mantelzorger hebt recht op me-time!
Een coach kan je onder meer helpen bij het omgaan met emoties, technieken aan te leren om minder stress te ervaren en een aanpak te ontwikkelen voor zelfzorg.
Of ga de natuur in; bewegen in de natuur is op zich al ontspannend en een Time Out voor jezelf. Juist jij als mantelzorger hebt recht op me-time!
Met nieuwe energie kun jij je daarna weer met plezier en voldoening inzetten voor je dierbare en kun je je mantelzorgtaken met meer gemak en ontspanning blijven volhouden.